Het huidige scenario
In de laatste 100 jaar heeft de mensheid het grootste deel van de beschikbare voorraad fossiele brandstoffen gebruikt. Dit hangt nauw samen met de technologische ontwikkeling die de samenleving de afgelopen eeuw heeft gekenmerkt. Door de technologische ontwikkelingen op, onder andere, het gebied van mobiliteit, ICT en voedselproductie zijn het welvaartsniveau en de levensstandaard in grote delen van de wereld aanzienlijk verbeterd en is de bevolking in een steeds rapper tempo gaan groeien.
Een groeiende bevolking met een vraag naar een steeds hogere levensstandaard resulteert in een toenemende schaarste op het gebied van voedsel, water én energie. Wanneer de toevoer van energie stokt omdat niet langer aan de vraag kan worden voldaan, zullen de (technologische) ontwikkeling van de samenleving en toenemende welvaart tot stilstand komen, wat een destabiliserende impact op alle sociaaleconomische terreinen zal hebben.
Niet alleen het tekort aan fossiele brandstoffen brengt risico's met zich mee. Het gebruik van deze brandstoffen heeft ook een impact op de natuurlijke leefomgeving. De impact die CO2-uitstoot op ons klimaat heeft begint steeds meer zichtbaar te worden. Daarnaast moeten steeds grotere risico's genomen worden om de nog beschikbare fossiele brandstoffen te winnen, wat in de afgelopen jaren al meerdere malen tot grote milieurampen heeft geleid.
Wanneer de huidige status quo met betrekking tot ons energiegebruik niet wordt doorbroken zal dit onherroepelijk leiden tot een instabiele samenleving, een onvoorspelbare economie en een onleefbare aarde voor toekomstige generaties. Dit is onacceptabel!
GA DOOR NAAR HET WERKTERREIN VAN CONSOLAIR